Egy átlag emberrel is bármikor előfordulhat az, hogy megcsörren a telefonja és bejelentkezik hozzá egy újságíró, vagy a tv, hiszen szakmailag már annyira látható, hogy szinte kikerülhetetlen. Ilyenkor az ember két választ adhat:

  1. Azonnal és természetesen rávágod az igent, majd tetted következményeként elkezdesz stresszelni és parázni a megjelenéseden, a riporteren, hogy olyat kérdez majd, amire nem tudsz válaszolni, hogy mi lesz, ha nem vagy képes megszólalni. Idegesít, hogy nem tudsz megfelelően beszélni, hanem elkezdesz összefüggéstelenül karattyolni, és hogy fogsz egyáltalán kinézni a tévében, stb. Ismerős valamelyik? Nyugi van megoldás, később még visszatérek rá.
  2. Zsigerből elutasítod a tv-szereplést, mert vagy félsz beszélni, vagy rettegsz a kamerától, a riportertől, a helyszíntől, és attól, hogy makogni fogsz. Egyszerűen bent ragadsz a képzeteid és az önbizalom hiányából fakadó komfortzónádban.

 

fem3cafeAz első verzió a jobbik eset, hiszen a komfortzónáddal a döntés meghozatalakor semmiben sem foglalkozott, viszont utána előjött a parafaktor, ami teljesen természetes. Én pont így csináltam végig az első tv-s szerepléseimet 2014-ben. Az én parafaktorom nem a megjelenésem volt. Inkább attól féltem, mi lesz. ha nem leszek elég jó, ha direkt szívatni akar a riporter. Szerencsére tudtam kihez fordulhatnék, Papp Cecíliához, a Sikerkommunikáció újságíró-alapítójához, akivel beszélgetésünk kapcsán elkezdtünk gondolkozni azon, hogy másoknak is problémát okozhatnak ezek a felkérések. Így elkezdtünk közösen dolgozni a Kerülj képbe! projektünkön.

Nézzük meg azt a verziót, ha a megjelenésed komoly parafaktort jelent.

Az első és legfontosabb, hogy légy pontosan tisztában azzal, hogy milyen fazonok és színek állnak jól a ruhákban, milyen típusú és milyen színű és milyen erősségű smink passzol az egyéniségedhez. Ha üzleti, szakmai személyes márkádnak megfelelően öltözködsz, akkor számodra semmi parafaktor nincs a kamera előtti szereplésben. Ha nem tudod, hogy mi az a szakmai személyes márka és miért kell foglalkoznod vele, akkor vedd meg Nagy Krisztina – A nevek harca című könyvet, én is tőle tanultam. Ha magabiztos vagy a megjelenésedben, akkor a kamerák előtt sem leszel feszült, hiszen pontosan tudod, hogy jól nézel ki.

A probléma akkor van, ha az önbizalmad alapból alacsony, nem készültek még rólad profi fotós, sminkes által készített fotók, amik megmutatnák a szépségedet. Vagy valahogy sosem érzed elégedettnek magad a tükör előtt, nem tudod mit és hogyan viselj, ami jól állna neked. Természetesen profi tanácsot a megjelenésedről csak egy profi adhat, ehhez itt nézz körbe.

További fontos tudnivalók:
Ha elfogadtad a felkérést egy műsorba, feltétlenül nézz meg pár adást. Amit érdemes megfigyelned:

    • Milyen a forgatás környezete (modern, színes, letisztult, színpadon, egy színű háttér előtt, csak a felső test látszik, vagy mennyi látszik majd belőled )
    • Milyen stílusú az előadás (elegáns, laza, változatos, divatos, stb)
    • Milyenek a riporterek? (hivatalosak, divatosak, szúrósak stb)
    • Élő, vagy vágott adás?

Már 2-3 adásból kiderül, hogy milyen színű, és stílusú ruhában kell megjelenned, ha ki akarsz tűnni a képernyőről, mégis harmóniában szeretnél lenni önmagaddal és a háttérrel is. Úgy gondolom, hogy elsősorban ÖNMAGADNAK kell megfelelned. A felmért adatok után vesd rá magad a ruhásszekrényedre, és próbálj fel több szettet a tükör előtt. Igen, akkor is, ha férfi vagy. Mire figyelj?

  • A tükörbe belenézve ne egy idegent, hanem önmagadat lásd.
  • Ne erőltesd bele magad kényelmetlen ruhákba, amikben mozogni is kényszer. A barokk fűzőben és krinolinban meglehetősen nehéz lesz levegőt venni 🙂 De a cső minit is hagyd meg estére.
  • Ne most vegyél fel olyan ruhát, amit különben soha életedben nem vennél fel, mert szerinted elvárás.
  • Ne atv-nek akarj megfelelni, hanem az általad képviselt szakmai személyes márkádnak.
  • Ne erőltesd magad kosztümbe és öltönybe, ha amúgy csak temetésen veszed fel
  • Tudj tökéletesen mozogni, járni a cipődben is, senki nem kíváncsi arra, amint orra buksz a kamerák előtt.

14089593_824107391057311_1248814414_nJó-jó, maradjak kényelmes, de ez mégiscsak egy nagyon fontos alkalom!

Ez így van. Viszont a legrosszabb, ha szorít a cipőd, mert csak vicsorítani tudsz a fájdalomtól, vagy ha nem kapsz levegőt, mert ülve nyom a halcsont a fűzőben. Íme egy rövid lista, ami sokat segíthet a kamera előtti magabiztosságban..

  • Feltétlenül frissen, előző este moss hajat.
  • Legyél ápolt, tiszta, rendezett.
  • Felejtsd el a szakadt túracipőt, ha az a legkényelmesebb, kivéve, ha célcsoportod tudja, mert folyamatosan kommunikálod (szakmai személyes márka), hogy enélkül egy lépést sem teszel. Vagy ha túramagazinod van. 🙂
  • Legyen összhang a stílusodban.
  • Figyelem, sminkelve leszel. Akár férfi vagy, akár nő, a tv-ben smink KELL, ezt fogadd el!
  • Ne a felvétel időpontjában próbáld betörni az új cipőt.
  • A túl szűk szoknya és a mély dekoltázs feszültté tesz, mert nem tudod PONTOSAN milyen kameraállásból fognak felvenni téged.

Szóval szerepelsz a tv-ben, ez alapból kimozdít a komfortzónádból. Ilyenkor a legfontosabb, hogy ne stresszelj az öltözékeden. Ha teljesen bizonytalan vagy magadban mi áll jól, keress meg bátran, és állítsuk össze együtt tv-s szereplésekhez szetteket, ha kell ruhatárat. Ezeket tárgyalásokon, más üzleti eseményeken is fel tudod venni. Ha ennél többre vágysz, tökéletesíthetjük a saját sminkelési tudományodat, és megbeszéljük, mi lehet a rád jellemző elem, ami a szakmai személyes márkádat felismerhetővé teszi.