Évek óta hallom innen-onnan, mikor szóba kerül a vállalkozásom, hogy neked könnyű! Hallgattam a családtól, barátoktól, ismerősöktől és még ismeretlenektől is. Most lerántom a leplet, mert 4 év után úgy érzem, hogy nem szeretném mindennap a továbbiakban ezt hallgatni. 

“Neked könnyű, azért sminkelsz biosminkkel, mert alapból érzékeny a bőröd!” 

Igazad van, rettentően könnyű.  🙂 Te, mire én rájöttem, hogy mitől volt csúnya a bőröm, mitől voltak pattanásaim, piros pöttyeim, vagy égő viszkető érzésem, szerintem több százezer forintot költöttem el különböző kozmetikumokra a szüleimmel együtt már tiniként kezdve a dolgot. Izgalmas játék volt, amikor megvettünk valamit, amitől mondjuk tartósan pattanásos lettem, akkor kerestünk valami pluszt a pattanásokra is. Meg a korpára. Aztán a zsíros hajra. A könnyező szemre. Az igazi áttörést 12 éve értem el, amikor megtudtam, hogy a kozmetikumokban bizony súlyosan mérgező összetevők is vannak. És elkezdtem utána nézni, megtanulni mik azok amik károsak a testünkre, és elkezdtem sorra lecserélni először a kozmetikumokat, majd a sminkeket. Aztán rájöttem, hogy attól még nem lesz valami szuper, mert natúr összetevőkkel rendelkezik. Bizony még ezekből is hiányozhatnak a HATÓanyagok.  🙂 12 év kísérletezés van mögöttem, hogy mi az ami tényleg prémium minőségű! 

“Neked könnyű, mert a családod támogat!”

Hát meg kell, hogy mondjam, 4 évembe telt elfogadtatni egyáltalán azt az őrületemet, hogy biosminkes vagyok. 🙂 Mert ilyen őrültséget előtte soha nem is hallottak. Még mindig küzdök azzal, hogy a vállalkozás nem munka, mert nem fix pénzt kapok minden hónap elején. A családomban elsőnek egyedül az apukám támogatta, hogy vállalkozó szeretnék lenni, hiszen ő is az volt. Sok aprósággal támogatott: elmesélte, hogy ő hogyan csinálta és milyen hibákat követett el, tanultam belőle, hogy én megpróbáljam már nem elkövetni azokat. Aztán kaptam a könyvtárából két könyvet, amiről úgy gondolta, hogy segíthet a gondolkozásmódomat megváltoztatni. Alapmű mindkettő részemre. Aztán támogatott azzal, hogy mikor mindenki közölte elmebeteg vagyok, azt mondta, hogy legyek kitartó, ha kell, vállaljak munkát, amiből megélünk, amíg beindul a vállalkozásom. Vagy éppenséggel elvállalta anyukámmal egyetemben, hogy ha bizony hétvégén menyasszonyt, vállalkozónőt sminkelek, most már sminkoktatásokat is tartok, akkor bizony először 2. majd amikor már a legkisebb sem maradt meg a hátamon 10 hónapos korától, akkor bizony 3 rosszcsont kölyökre vigyáztak. 🙂 Rettentően hálás vagyok nekik, mert bébiszitter nélkül nem tudnék dolgozni, szóval ez a legnagyobb támogatásuk felém, hogy hagynak dolgozni. Ők ennyit tehetnek értem, és számomra ez mindennél fontosabb. Pénzzel egyes egyedül a nagypapám segített, ő is a tudta nélkül. Amikor már 1,5 éve kommunikáltam, hogy mi is az a biosmink és a biosminkes, ő 92 éves korában úgy döntött, hogy neki elég volt a földi szolgálat. Örököltem tőle 300 000 Ft-ot. Abból vettem meg az első komplett sminkes felszerelésemet. Addig a gyesből teszegettem félre, hogy legyen mondjuk 4 alapozószínem. 4 rúzsom. Egyesével minden terméket. Aztán féltékenységet kaptam, és elvették tőlem annak a sminkmárkának a forgalmazását, amivel kezdtem. A ZAO-ra történő váltásomat saját kézzel kapartam össze, és fektettem bele újra ezt az összeget, teljesen egyedül, csak a vállalkozásomból visszaforgatva.  🙂 

“Neked könnyű, mert akkor dolgozol, amikor akarsz!” 

Hát pont nem. A vállalkozás arról szól, hogy bár néha megtehetem, hogy hagyok a fenébe valamit amit nem szeretnék megcsinálni, bizony nem lesz senki, ami megcsinálja helyettem. Sőt, még főnököm sem, aki rábírhatna a munkára. Ergo meg kellett tanulnom és tanulom folyamatosan azt is, hogy komoly önfegyelemmel, rendszeresen, rendszerbe ültetve, ha kell hajnali 2-kor kell befejezni egy munkát. És pont. Különben összedől a ház és nem eszik másnap a család, mert nincs bevétel. A kedvencem, amikor az oviban anno közölték, hogy vigyem haza a gyereket ebéd után mert otthon vagyok. Éppenséggel hazavihetném tényleg, és akkor végképp nem lesz fűtés sem, mert anyuka munka helyett gyerekezik. 🙂 A másik, hogy szolgáltatok. Igaz, imádom, szeretem csinálni és szolgálni a nőket, emelni őket, hogy ragyogjanak és csillogjanak. Ez viszont rengeteg megértést és elfogadást követel meg a gyerekeimtől, hiszen ők van, hogy egész hétvégén nem látnak, mert hajnalban indulok és 2 napig sminkelek, kiállítok, oktatok, tanácsadást tartok fotózok. Amikor a csodálatos ügyfeleimnek megfelel. Mert itt én alkalmazkodok sokszor mások igényeihez. Nyáron anya hamarabb elérhető hét elején, mint hétvégén, mert megy és csodálatossá varázsolja a menyasszonyokat.  🙂

“Neked könnyű, mert te értesz a marketinghez!” 

Klapka György, a zacis, tudod, a Vámházkörút9, egyik mondata nagyon megragadt bennem még azelőtt, hogy vállalkozóvá váltam volna: ” Aki nem képes képes pénz nélkül pénzt csinálni, az pénzzel sem fog!”. Én eszerint kezdtem el gondolkodni, hiszen semmi tőkém, se ingatlanom, se autóm, semmim sincs. Rájöttem, (nem, sokan mondták a környezetemben ;)) hogy ha nincs pénzem, nincs tőkém, csak én vagyok és a tudásom, akkor a marketing az az eszköz, amivel a legkönnyebben eljuttathatom mások számára is látható módom, hogy hahó, létezem! Így elkezdtem marketinget, vállalkozás fejlesztést, pénzügyeket tanulni. Igen ám. De várandós voltam a legkisebbel, majd megszültem a legkisebbet és törvényileg kötve voltam, hogy nem lehet vállalkozásom 1 éves koráig, ha az állami juttatásokra igényt tartottam. Tehát, pénzt nem kérhettem a munkámért cserébe, így jött a barter! És eljöttek az életembe azok a vállalkozónők, akik meglátták bennem a fantáziát és a lehetőséget. Akik látták bennem, hogy bármit megtennék azért, hogy megvalósítsam az álmaimat. Akik végig nézték, hogy 1 hónapos gyerekkel marketing konferenciára mentem tanulni Vida Ágneshez, Gazdagmamihoz. Lehetőséget adtak nekem. Referenciákat adtak nekem. Segítettek, tanítottak, és cserébe elfogadták tőlem, hogy “csak sminkelni tudom őket cserébe”. Rengeteg megértést és elfogadást kaptam más vállalkozó anyukáktól, hiszen 10 hónapig szó szerint a hátamra kötött pici babával jártam az országot, esküvő kiállításokra jártam, sőt még menyasszonyom is volt, aki tolerálta, hogy egy 5 hónapos babával mentem sminkelni. Igaz volt osztálytársam volt, de akkor is lehetőséget adott nekem. Itt szeretném megköszönni mindenkinek a teljesség igénye nélkül, hiszen nem mindenkit emelhetek ki név szerint. De álljon itt egy névsor azoknak, akiknek igen: Talabos Viktória, Vida Ágnes, Himer Csilla, Máthé Fanni, Potápi Rita, C.Szabó Helga, a teljes VIP Nők turbó program vállalkozónőinek, Molnár Anitának, Glechauf Boglárkának és még sokan másoknak, hogy hittek bennem és így elkezdtem én is hinni magamban! 

“Neked könnyű, mert szereted amit csinálsz!” 

Sokszor azt csinálom, amit szeretek, mert imádok rajzolni, sminkelni, oktatni. Látni ahogy a nők magabiztosan állnak tovább amikor együtt dolgozunk, akár sminkelem, akár oktatom őket. Ugyanakkor vannak olyan feladatok, amiket a hátam közepére sem kívánok. Bajlódni a webshoppal, mérőszámokat nézni, hogy mikor hol rontottam el valamit. Hónapokra évekre PONTOSAN megtervezni azt, amit csinálok. Észre venni, ha rizsszem kerül a gépezetbe és egyszerűen nem működik a rendszer. Néha kiesik 1-2 hónap, mire észreveszek valami banális hibát. És ki vagyok akadva, hogy miért nem ellenőriztem le mindent kétszer. Ennek a szabadságnak ára van, amit meg kell fizetni. Lesz sok irigy, aki nem bír mit kezdeni azzal, hogy te megváltoztál. Hogy ahelyett, hogy a babádról csevegsz és posztolsz naphosszat, helyt kell állni otthon, a vállalkozásodban, a gyerekek mellett, és megállás nélkül tanulni, fejlődni és változni. Régi, megtörhetetlennek tűnő barátságok tűnnek el nyom nélkül, mert már nem az vagy, aki voltál régen. Sőt, akár az is kiderülhet, hogy nem amellett az ember mellett élsz, aki mellett boldog lehetsz. Ilyenkor az ember sokáig küzd, hiszen akár 3 gyereket is szültél neki, aztán egyszer eljön az a pont, hogy semmit sem tudsz mellette többet elképzelni, és inkább választod a külön utat. Én megtettem. Meghoztam számtalan áldozatot és számtalan olyan változást hoztam be az életembe ezért a szabadságért, ami a rosszat, a sallangot, a lehúzást, a fájdalmat adta az életemben. Boldog vagyok és hálás, hogy volt és van erőm “egyedül” végig menni az úton. Mert minden régi, amit elengedtem helyet adott egy sokkal jobb újnak! Új céloknak, új barátságoknak, új termékeknek, és új életnek is!

Köszönöm, hogy rászántad az idődet és elolvastad ezt a blogbejegyzést! Ha tetszett, kérlek oszd meg másokkal is! <3 

.