“Szerintem nem az az ember vagy!”, “Ő is csak egy a sok közül”, “Minek küzdesz úgysem tudod megcsinálni!”, “De hiszen neked ez nem való”
Ismerősek ezek a mondatok? Tudnád folytatni a sort te is? Akkor olvass most tovább feltétlenül.

Vajon a világunkat mi teremtjük, vagy éppenséggel csak reagálunk a környezetünk felénk küldött elvárásaira? Mikortól döntünk mi? Vajon tudunk és kell-e a környezetünk elvárásai ellen dönteni? 

A döntéseinket legtöbbször úgy hozzuk meg, amíg nem ismerjük eléggé magunkat, és nincs elég önbizalmunk, hogy nem csak, hogy figyelembe vesszük a környezetünk elvárásait, hanem egyenesen annak akarunk megfelelni. Ezzel sok esetben egyetlen egy probléma van: a környezetünk nem bennünk, nem ismeri az érzéseinket, sem a vágyainkat, sem a félelmeinket, sem a gátjainkat. Éppen ezért a környezetünk a legtöbb esetben olyan tanácsot ad, ami számukra kényelmes és semmiféle változással nem jár. Mert ők már megszoktak minket, beraktak minket egy dobozba, mi vagyunk a kedves szomszéd lány, a segítőkész egyedülálló pasas, a hisztis hárpia, a sikeres férfi, a nagymama, aki mindig sütit süt az unokáinak. Sosem tudhatják, hogy egyébként kifelé miért azt a képet mutatjuk. 

Lehet, hogy a kedves szomszéd lányt otthon a barátja uralama és ellenőrzése alatt tartja és fél megmondani, hogy segítségre és szeretetre vágyik. Lehet, hogy a segítőkész egyedülálló pasas szeretné elhívni a szomszéd lányt randizni, de nem tudja, hogy nem boldog a kapcsolata és azért nem lép más felé, mert neki egy olyan lány kellene, akit elérhetetlennek tart. A sikeres férfi lehet, hogy családban, párkapcsolatban él, és úgy érzi, hogy valami másra, valami többre vágyik, hiszen a kapcsolatát csak a környezete miatt tartja fenn. Lehet, hogy a hisztis hárpia éppen nagyon nehéz időszakon megy keresztül, vagy rosszul étkezik, ami kihat a viselkedésére is, csak még nem tudja, hogy mi a baja. Lehet, hogy a folyton sütit sütő nagymama igazából utálja a gyerekeket. 

Mi történik akkor, ha ez a szerep, amit a megszokott környezetünk lát, már fojtogatóan terhessé válik a számunkra? 

Ilyenkor attól függően, hogy ki milyen habitusú, megpróbálunk változtatni a dolgokon. És ekkor érkeztünk oda, hogy pontosan ugyanez a helyzet, mikor benne ragadsz abba “az az aranyos, szolid csaj, akinek folyton van valami a bőrével” skatulyába és emiatt szürkének, elkeseredettnek érezheted magad. Van, aki egyszerűen megvesz pár biosmink terméket, mert hiába tiltotta az apja mondjuk gyereklányként, hogy csak a kurvák sminkelik magukat, és 25 évesen megpróbál szembefordulni ezzel. Elkezdi minimál sminktermékekkel láthatatlanul sminkelni magát és a változás benne már elindult. Mi történik akkor, ha a környezet észreveszi a változást? Minél erőteljesebb és látványosabb, a megszokott környezet legtöbbször azonnal elutasítóan reagál rá. Amikor egy változás felé elindulunk, akkor új emberek érkeznek az életünkbe, hiszen elkezdtünk elindulni valami új felé. Az új emberek nem ismerik azt a kockát, amibe bele vagyunk szuszakolva, sem pedig azt, hogy mi bennünk milyen korlátok élnek saját magunkban az újjal kapcsolatban. Az új emberek kíváncsiak, hiszen ők is szeretnék azokat a bizonyos kockákat feltölteni és megismerni, hogy milyen emberek is vagyunk. Éppen ilyen az, amikor egy ügyfél megérkezik hozzám biosmink oktatásra, vagy egyéni konzultációra. Én nem tudhatom, hogy az ő környezete elítéli-e a sminkelést vagy sem. Persze hamar kiderül a válaszaiból és a reakcióiból. Ilyenkor a legnagyobb feladatom és a legnehezebb, hogy megerősítsem a bátorságát és az önmagába vetett hitet, hogy igenis jó úton halad, és a változás jó, természetes és ő is rendben van!

Már ismerem az érem mindkét oldalát. Tudom mennyire pusztító az, ha félve megosztjuk a vágyainkat és az érzéseinket a környezetünkkel, és onnan csak az jön vissza, hogy durván leépítik éles kritikával, vagy csak éppen megmagyarázzák, hogy Te miért nem vagy képes rá. Irigyek, mert te változtatnál, ők meg nem. Ilyenkor szokott az történni, hogy az akár számunkra legfontosabb barát, a pár, a család lesz az, aki teljesen leépíti puszta “jószándékból” a teljes önbecsülésünket, önértékelésünk, az önmagunkba és a vágyainkba vetett hitet. Pokoli fájdalmat okozva nekünk ezzel. Rengetegen adják fel az álmaikat vagy éppen a szerelmet, a lehetőségeiket. Hiszen meg lett magyarázva nekik, hogy ők miért nem lehetnek azok az emberek, akik lenni szeretnének.

Az életben csak a változás örök állandó. 

Ilyenkor 3 út van előtted, amit választhatsz. Az első az, hogy a megszokásaidat, a megszokott környezetedet választod, akár azokra az emberekre hallgatva, akik csak azért utasítják el a változást, mert féltékenyek rád, amiért ez nem nekik jutott eszükbe, vagy éppen emlékezteted őket arra, hogy nekik mi hiányzik az életükből. Dönthetsz úgyis, hogy egyedül, foggal-körömmel küzdve elindulsz. Megpróbálsz változtatni úgy, hogy senkinek egy szót sem szólsz, és vagy apró, észrevétlen módon, lassan haladva, vagy éppen a saját határaidat is feszegetve, láthatóan és mindenkinek beintve lázadsz fel a langyos pocsolyává, szorító ketreccé váló megszokásaid ellen. A harmadik út a legnehezebb: elfogadni az új embereket, és a segítségüket, amit adni próbálnak. Ugyanis, ha dolgozni akarsz önmagadon, mindig érkeznek az életedbe olyan emberek, akik nem azt nézik, hogy ki voltál, hanem azt, hogy kivé válhatsz. Mert azt látja meg benned, akivé válni akarsz. 
Szintén végig jártam mindhárom utat. Volt, amikor elhittem az exemnek, hogy mennyire rossz vagyok a világ szemében, és nagyon sokáig benne maradtam egy fullasztó, elnyomó kapcsolatban. Volt, amikor egyedül akartam a világot és önmagamat megváltani, és Terminátorként próbáltam mindent megoldani, ötször annyi energiát fektettem bele mindig, mint feltétlenül szükséges volt. Be akartam bizonyítani, hogy én is értékes vagyok. 
Ma már elfogadom azok segítségét, akik látják bennem a gyémántot és segítenek, ha változtatni akarok. Mindemellett évek óta dolgozom azon, hogy hogy másoknak segítsek és megmutassam nekik azt, hogy mivé válhatnak, mert meglátom benne a vágyat, hogy mivé szeretne fejlődni. A legjobbat látom és feltételezem, a legjobbat akarom kihozni belőle. 

Hidd el, a legjobban teszed a világgal és Önmagaddal, ha változni szeretnél és mélyebben megismerni Önmagadat! 

Ha szeretnéd megtudni az 5 perces láthatatlan smink titkát, kattints ide!